Na czym polega atmosfera modyfikowana pakowania?
Żywność pakowana jest narażona na psucie, wywoływane przez trzy główne czynniki takie jak utlenianie, rozwój bakterii oraz rozwój pleśni. Jednakże wszystkie te procesy można spowolnić i zmniejszyć poprzez pakowanie żywności w odpowiednio skomponowanej atmosferze gazów ochronnych. W tym celu stosuje się podstawowe gazy do pakowania w atmosferze modyfikowanej, występujące w środowisku naturalnym: dwutlenek węgla, tlen i azot.
Właściwości gazów przeznaczonych dla przemysłu spożywczego, a występujących pod wspólną nazwą Gourmet®:
- Gourmet C - Dwutlenek węgla aktywnie opóźnia rozwój zarówno bakterii jak i pleśni.
- Gourmet O - Tlen utrzymuje czerwony kolor mięsa oraz hamuje rozwój bakterii beztlenowych.
- Gourmet N - Azot jest gazem obojętnym, wypiera gazy aktywne.
Podstawowym zadaniem MAP (ang. modified atmosphere packaging, czyli dosłownie pakowania w atmosferze modyfikowanej) jest eliminacja lub całkowita redukcja ilości tlenu (z wyjątkiem szczególnych przypadków pakowania mięsa czerwonego bądź zapobiegania wzrostowi beztlenowemu) oraz zwiększenie zawartości CO2 do 20% lub większej w celu zahamowania rozwoju bakterii i pleśni. W razie potrzeby bilans atmosfery modyfikowanej uzupełnia się azotem, np. jeśli dwutlenek węgla ma tendencję do rozpuszczania się w produkcie, powodując zapadanie się opakowania.
Dlatego MAP składa się zwykle z co najmniej dwóch gazów, a optymalna kompozycja mieszaniny zależy od rodzaju produktu.
GAZY SPOŻYWCZE GOURMET
Rozwiązania MESSER do pakowania w atmosferze modyfikowanej
MESSER oferuje mieszaniny gazowe Gourmet®, jak również fachowe doradztwo w doborze odpowiedniej mieszaniny gazów dla danego produktu. Istnieje możliwość przeprowadzenia prób produktem Klienta i rekomendowaną mieszaniną. Na życzenie, oprócz standardowych mieszanin, jest możliwość kompozycji gazów o innych proporcjach zgodnie z dostarczoną przez Klienta lub wspólnie opracowaną specyfikacją.
Indywidualne rozwiązania w zakresie zaopatrzenia w gazy
Producenci żywności, w zależności od wielkości produkcji, a co za tym idzie wielkości zapotrzebowania na gazy, są zaopatrywani przez firmę MESSER w bezpieczny i najbardziej ekonomiczny sposób.
Małe oraz średnie ilości gazów koniecznych do produkcji, dostarczane są w postaci sprężonej: w butlach lub w wiązkach butli. MESSER oferuje swoim klientom nowoczesne wiązki butli typu MegaPack, które wyznaczają nowy standard również dla branży spożywczej. Wiązki typu MegaPack są dostępne w dwóch wariantach: MegaPack 4 i MegaPack 6. Liczby 4 i 6 w nazwie oznaczają liczbę butli stalowych w wiązce, które wpływają na pojemność i wymiary opakowania. Natomiast we wszystkich pozostałych istotnych parametrach takich jak bezpieczeństwo, obsługa czy ekologia wiązki MegaPack 4 i MegaPack 6 są identyczne.
Korzyści związane z pakowaniem w atmosferze modyfikowanej
PODWYŻSZONA EKONOMIKA:
- mniej przerw w pracy (przy napełnieniu wiązki gazem z ciśnieniem 300 bar),
- mniejsze straty podczas płukania przyłączy,
- wykonanie w standardzie Duplex® (300 bar), przyjazne dla środowiska i ekonomicznego transportu.
Korzyści MAP dla producentów żywności, dystrybutorów i konsumentów
Dane z roku 2020 pokazują, że w Polsce rocznie marnuje się ok. 5,8 milionów ton żywności, z czego 2,5 miliona ton produktów spożywczych wyrzucanych jest w sklepach detalicznych. Przyczyn jest mnóstwo, a wśród nich warto wymienić okres przydatności do spożycia. Można przypuszczać, że stosowanie rozwiązań przedłużających ten okres może w pewnym stopniu poprawić statystyki. Co ważne, pakowanie w atmosferze modyfikowanej nie sprawia zagrożenia dla odbiorców — stosowane w MAP gazy po prostu ulatniają się w chwili otwarcia opakowania i nie są szkodliwe dla zdrowia. Zalety natomiast są dość istotne, bo odpowiednio dopasowana technika pakowania może o wiele dni przedłużyć przydatność produktu do spożycia.
O ile dni można przedłużyć przydatność do spożycia dzięki MAP?
Okres przedłużenia trwałości produktów spożywczych pakowanych w atmosferze modyfikowanej zależy od rodzaju produktu, początkowej jakości, temperatury przechowywania, a także zastosowanej mieszaniny gazów. Przykłady:
- mięso wołowe i wieprzowe może zyskać dodatkowe 2-3 dni świeżości,
- mięso drobiowe — 4-7 dni,
- wędliny — nawet 2 tygodnie,
- świeże ryby — do 3 dni,
- wędzone ryby — do 10 dni,
- sałaty i zioła — do 14 dni,
- sery — do 14 dni,
- pieczywo — do 10 dni.
Oznacza to, że do podstawowego okresu przydatności do spożycia można dodać kolejnych kilka lub kilkanaście dni dla produktów przeznaczonych do przechowywania w lodówkach i nie tylko. Jedzenie, które może "poczekać" na konsumpcję nieco dłużej, nie marnuje się, a to z kolei pozwala rozwiązać palący problem marnowania żywności.
Najwyższa jakość - wiązki MegaPack
Realne korzyści z pakowania w atmosferze modyfikowanej
Znamy już teorię, a jak w praktyce pakowanie w atmosferze modyfikowanej przekłada się na branżę spożywczą? Producenci, dystrybutorzy oraz konsumenci odnoszą takie korzyści jak:
- zachowanie wartości odżywczych, smaku i zapachu na dłużej,
- znaczne spowolnienie utleniania i rozwoju pleśni,
- atrakcyjny wygląd produktu, który na dłużej zachowuje kolor, kształt i jędrność świadczące o świeżości.
Zapraszamy do współpracy.