niedziela, 12 maj 2024
czwartek, 12 maj 2022 12:45

Pakowanie w atmosferze modyfikowanej

Przeczytasz w: 2 - 4 min

MESSER pomoże ci przedłużyć świeżość Twoich produktów. Żywność pakowana jest narażona na psucie wywoływane przez trzy główne czynniki, takie jak utlenianie, rozwój bakterii oraz rozwój pleśni. Jednakże wszystkie te procesy można spowolnić i zmniejszyć poprzez pakowanie żywności w odpowiednio skomponowanej atmosferze gazów ochronnych. W tym celu stosuje się podstawowe gazy do pakowania w atmosferze modyfikowanej, występujące w środowisku naturalnym: dwutlenek węgla, tlen i azot.

Na czym polega atmosfera modyfikowana pakowania?

Żywność pakowana jest narażona na psucie, wywoływane przez trzy główne czynniki takie jak utlenianie, rozwój bakterii oraz rozwój pleśni. Jednakże wszystkie te  procesy  można spowolnić i zmniejszyć poprzez pakowanie żywności w odpowiednio skomponowanej atmosferze gazów ochronnych. W tym celu stosuje się podstawowe gazy do pakowania w atmosferze modyfikowanej, występujące w środowisku naturalnym: dwutlenek węgla, tlen i azot.

Właściwości gazów przeznaczonych dla przemysłu spożywczego, a występujących pod wspólną nazwą Gourmet®messer gazy

  • Gourmet C - Dwutlenek węgla aktywnie opóźnia rozwój zarówno bakterii jak i pleśni.
  • Gourmet O - Tlen utrzymuje czerwony kolor mięsa oraz hamuje rozwój bakterii beztlenowych.
  • Gourmet N - Azot jest gazem obojętnym, wypiera gazy aktywne.

Podstawowym zadaniem MAP (ang. modified atmosphere packaging, czyli dosłownie pakowania w atmosferze modyfikowanej) jest eliminacja lub całkowita redukcja ilości tlenu (z wyjątkiem szczególnych przypadków pakowania mięsa czerwonego bądź zapobiegania wzrostowi beztlenowemu) oraz zwiększenie zawartości CO2 do 20% lub większej w celu zahamowania rozwoju bakterii i pleśni. W razie potrzeby bilans atmosfery modyfikowanej uzupełnia się azotem, np. jeśli dwutlenek węgla ma tendencję do rozpuszczania się w produkcie, powodując zapadanie się opakowania.

Dlatego MAP składa się zwykle z co najmniej dwóch gazów, a optymalna kompozycja mieszaniny zależy od rodzaju produktu.

 

 

GAZY SPOŻYWCZE GOURMET
tabela gazy gourmet

Rozwiązania MESSER do pakowania w atmosferze modyfikowanej

MESSER oferuje mieszaniny gazowe Gourmet®, jak również fachowe doradztwo w doborze odpowiedniej mieszaniny gazów dla danego produktu. Istnieje możliwość przeprowadzenia prób produktem Klienta i rekomendowaną mieszaniną. Na życzenie, oprócz standardowych mieszanin, jest możliwość kompozycji gazów o innych proporcjach zgodnie z dostarczoną przez Klienta lub wspólnie opracowaną specyfikacją.

Indywidualne rozwiązania w zakresie zaopatrzenia w gazy

Producenci żywności, w zależności od wielkości produkcji, a co za tym idzie wielkości zapotrzebowania na gazy, są zaopatrywani przez firmę MESSER w bezpieczny i najbardziej ekonomiczny sposób.

Małe oraz średnie ilości gazów koniecznych do produkcji, dostarczane są w postaci sprężonej: w butlach lub w wiązkach butli. MESSER oferuje swoim klientom nowoczesne wiązki butli typu MegaPack, które wyznaczają nowy standard również dla branży spożywczej. Wiązki typu MegaPack są dostępne w dwóch wariantach: MegaPack 4 i MegaPack 6. Liczby 4 i 6 w nazwie oznaczają liczbę butli stalowych w wiązce, które wpływają na pojemność i wymiary opakowania. Natomiast we wszystkich pozostałych istotnych parametrach takich jak bezpieczeństwo, obsługa czy ekologia wiązki MegaPack 4 i MegaPack 6 są identyczne.

Korzyści związane z pakowaniem w atmosferze modyfikowanej

PODWYŻSZONA EKONOMIKA:

  • mniej przerw w pracy (przy napełnieniu wiązki gazem z ciśnieniem 300 bar),
  • mniejsze straty podczas płukania przyłączy,
  • wykonanie w standardzie Duplex® (300 bar), przyjazne dla środowiska i ekonomicznego transportu.

Korzyści MAP dla producentów żywności, dystrybutorów i konsumentów

Dane z roku 2020 pokazują, że w Polsce rocznie marnuje się ok. 5,8 milionów ton żywności, z czego 2,5 miliona ton produktów spożywczych wyrzucanych jest w sklepach detalicznych. Przyczyn jest mnóstwo, a wśród nich warto wymienić okres przydatności do spożycia. Można przypuszczać, że stosowanie rozwiązań przedłużających ten okres może w pewnym stopniu poprawić statystyki. Co ważne, pakowanie w atmosferze modyfikowanej nie sprawia zagrożenia dla odbiorców — stosowane w MAP gazy po prostu ulatniają się w chwili otwarcia opakowania i nie są szkodliwe dla zdrowia. Zalety natomiast są dość istotne, bo odpowiednio dopasowana technika pakowania może o wiele dni przedłużyć przydatność produktu do spożycia.

 

O ile dni można przedłużyć przydatność do spożycia dzięki MAP?

 

Okres przedłużenia trwałości produktów spożywczych pakowanych w atmosferze modyfikowanej zależy od rodzaju produktu, początkowej jakości, temperatury przechowywania, a także zastosowanej mieszaniny gazów. Przykłady:

  • mięso wołowe i wieprzowe może zyskać dodatkowe 2-3 dni świeżości,
  • mięso drobiowe — 4-7 dni,
  • wędliny — nawet 2 tygodnie,
  • świeże ryby — do 3 dni,
  • wędzone ryby — do 10 dni,
  • sałaty i zioła — do 14 dni,
  • sery — do 14 dni,
  • pieczywo — do 10 dni.

Oznacza to, że do podstawowego okresu przydatności do spożycia można dodać kolejnych kilka lub kilkanaście dni dla produktów przeznaczonych do przechowywania w lodówkach i nie tylko. Jedzenie, które może "poczekać" na konsumpcję nieco dłużej, nie marnuje się, a to z kolei pozwala rozwiązać palący problem marnowania żywności.

Najwyższa jakość - wiązki MegaPack

megapack1

 

megapack3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

megapack2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realne korzyści z pakowania w atmosferze modyfikowanej

Znamy już teorię, a jak w praktyce pakowanie w atmosferze modyfikowanej przekłada się na branżę spożywczą? Producenci, dystrybutorzy oraz konsumenci odnoszą takie korzyści jak:

  • zachowanie wartości odżywczych, smaku i zapachu na dłużej,
  • znaczne spowolnienie utleniania i rozwoju pleśni,
  • atrakcyjny wygląd produktu, który na dłużej zachowuje kolor, kształt i jędrność świadczące o świeżości.

Zapraszamy do współpracy. 

Messer Group Gases for Life

 

 

 

 

 

www.messer.pl

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.